EL PSOE DE MANACOR ANUNCIA EL VOT EN CONTRA DE LA MODIFICACIÓ
EL PSOE DE MANACOR ANUNCIA EL VOT EN CONTRA DE LA MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA SI OLIVER NO CONSENSUA LA PROPOSTA AMB ELLS
“Seguretat – Estudis i treballs tècnics grua”: de 120.000 euros a 48.000 euros “Mobilitat urbana – aportació SAM”: de 505.000 euros a 300.000 euros.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 04/09/2024 - 07:33:00
AL·LEGACIONS DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA A LA MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA DE L’AJUNTAMENT DE MANACOR CE I SC 02/2024. Núria Hinojosa Abenza

EL PSOE DE MANACOR ANUNCIA EL VOT EN CONTRA DE LA MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA SI OLIVER NO CONSENSUA LA PROPOSTA AMB ELLS. Els socialistes presentaren al·legacions a la modificació pressupostària que serà votada dilluns i que han estat desestimades pel govern en minoria encapçalat per Miquel Oliver.. El pròxim dilluns 9 de setembre l’ordre del dia del Ple inclourà l’aprovació definitiva de la modificació pressupostària que preveu incorporar més de cinc milions d’euros al pressupost municipal, prorrogat de l’exercici 2023, i que provenen dels romanents de tresoreria.

Ja al Ple extraordinari de 30 de juliol en què es va aprovar inicialment dita modificació, els socialistes i la resta dels partits de l’oposició sol·licitaren l’exclusió d’una de les partides que contemplava la proposta, consistent en l’aportació de més de mig milió d’euros a l’empresa pública SAM, que al llarg d’aquest any ha presentat unes dades econòmiques preocupants que, fins i tot, han arribat a afectar l’estat financer de l’Ajuntament de Manacor.

158.000 euros, i les destinades a inversions del cicle de l’aigua, valorades en 142.000 euros, sempre i quan siguin competència de la SAM, que sumen un total de 300.000 euros. I en virtut d’això

Davant la negativa de l’equip de govern, en minoria, Núria Hinojosa, en representació del PSIB-PSOE de Manacor, ha presentat al·legacions que no han estat ateses pel govern municipal. Així, la proposta que es durà al proper Ple és de desestimar les al·legacions en base a un article de la Llei d’Hisendes Locals que, al parer de la portaveu socialista, “no és més que una excusa legal que posa el batle per evitar arribar a un acord amb l’oposició i treure endavant aquesta modificació del pressupost, que entenem que preveu partides que són totalment necessàries i urgents pel correcte funcionament de l’Ajuntament de Manacor”.

D’acord amb aquesta situació, els socialistes adverteixen a l’equip de govern que si el govern municipal encapçalat per Miquel Oliver no demostra cap interès en consensuar aquesta proposta tan important per l’estabilitat pressupostària de l’Ajuntament, el grup municipal socialista haurà de votar en contra al Ple del pròxim dilluns.

AL·LEGACIONS DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA A LA MODIFICACIÓ PRESSUPOSTÀRIA DE L’AJUNTAMENT DE MANACOR CE I SC 02/2024. Núria Hinojosa Abenza, en representació del Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Manacor, EXPOSA:

El Ple de l'Ajuntament de Manacor, en sessió extraordinària de 30 de juliol de 2024, aprovà inicialment la modificació pressupostària CE i SC 02/2024. D’acord amb la publicació del BOIB número 101 d’1 d’agost de 2024, queda exposat el document durant 15 dies hàbils, als efectes que les persones legítimament interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions oportunes.

L’equip de govern municipal proposa al Ple de l’Ajuntament de Manacor una modificació de crèdit extraordinari i suplement de crèdit, amb el número d’expedient 2/2024, mitjançant la modalitat d’incorporació de romanents de crèdit procedents de l’exercici 2023, per un import total de 5.540.717,20 euros. Aquest valor total respon al sumatori de quaranta partides pressupostàries provinents dels Capítols 2, 4 i 6, amb justificacions diverses que s’incorporen a l’expedient administratiu.

El grup municipal socialista no té cap interès en impedir aquesta modificació pressupostària pel que respecta a l’habilitació de crèdit extraordinari per fer front a despeses necessàries i urgents, sempre i quan responguin a una justificació clara i coherent, ja sigui, per exemple, al pagament de contractes que han vist incrementat el seu import per una major prestació de serveis, o ja sigui per subministraments de bens i serveis que s’hagin de proveir al llarg del darrer trimestre de l’any 2024. Per suposat, també queda justificada l’habilitació de crèdit per poder llançar convocatòries d’ajuts a famílies, a entitats socials o al teixit esportiu de Manacor, que han de quedar resoltes en tot cas abans de 31 de desembre de 2024.

Durant el debat del Ple extraordinari de dia 30 de juliol, el Sr. batle va anunciar que es posaran en marxa mesures destinades al departament de Contractació. per poder executar de forma efectiva les partides referides a nous contractes, amb l’objectiu irrenunciable d’arribar a final d’any amb les adjudicacions d’aquests contractes fetes en temps i forma. Tot i això, hem identificat algunes propostes d’increment de partides pressupostàries que, al nostre parer, no queden correctament justificades ni pel que respecta a la seva motivació ni per l’execució de la despesa des del punt de vista temporal, ja que durant els tres mesos que quedaran d’anualitat serà impossible exhaurir el crèdit proposat.

En concret, ens referim a les següents partides: 161 1320 2270600 SEGURETAT-ESTUDIS I TREBALLS TÈCNICS GRUA 120.000,00 €. No se justifica aquesta proposta d’incorporació de romanents quan al debat del Ple el regidor responsable va dir que les factures que s’estan gestionant són del mes de febrer, tot i que s’està treballant per incorporar dos conductors més, en un context en què el borsí que se va crear ja s’ha exhaurit, perquè puguin cobrir els torns de caps de setmana i festius. En tot cas, pensam que 120.000 euros és una quantia que excedeix en gran mesura de la previsió que es pot fer per assumir les factures fins a final d’any i que l’equip de govern hauria de dedicar més esforços a reduir aquesta partida.

Recordem que l’Ajuntament va adquirir la grua municipal al mes de desembre de 2021 i ha estat dos anys i mig inactiva per mor de la manca de conductors. Tot i així, al passat abril es va fer pública la posada en marxa del servei municipal amb l’anunci de la incorporació de dos conductors, la qual cosa sembla incompatible amb el pagament de 120.000 euros per cobrir factures que poden ser considerades extraordinàries dins l’any actual. A més, revisades les diverses factures del servei de grua que s’han anat aprovant per reconeixement extrajudicial de crèdit, sabem que l’import real que s’ha pagat per part de l’Ajuntament a les diferents empreses externes no supera els 4.000 euros mensuals.

Per tot això, el grup municipal socialista consideraria justificada una partida als efectes de pagar les factures extraordinàries que se puguin generar fins a final d’any i, en vista que a hores d’ara s’estan revisant factures de serveis prestats al febrer, entenem que si preveiem 4.000 euros per dotze mensualitats, seria més que suficient per fer front a la despesa que generi la grua contractada per festius i caps de setmana. Aquesta xifra, per tant, seria de 48.000 euros. 161 1320 4490000 MOBILITAT URBANA -APORTACIO SAM 505.000,00 €

La SAM és una empresa pública que rep dues subvencions anuals importantíssimes pel seu funcionament, que provenen de:  ABAQUA (cànon de sanejament): 633.385,23 euros.  Ajuntament de Manacor: 905.000 euros. Aquesta partida de 505.000 euros que es proposa incorporar a la SAM és la única de tot el conjunt que no respon a un desglossament econòmic justificat ni que aporta una memòria tècnica ben raonada. A part d’aquest fet, pensam que no hi ha hagut voluntat política de treure aquesta partida de la proposta general i poder fer una votació per separat, la qual cosa es va demanar per part dels dos grups municipals majoritaris de l’oposició durant el debat del Ple. A conseqüència d’això, presentam aquesta al·legació, ja que no existeix cap fonament jurídic per oposar-se a fer una votació separada, que segurament hagués permès l’aprovació automàtica de la modificació pressupostària sense haver de resoldre cap al·legació en un altre Ple.

Dit això i entrant en el fons de la proposta econòmica, aquest grup municipal considera que: vists els comptes anuals de la SAM i la situació financera a la qual s’ha arrossegat a l’Ajuntament de Manacor per mor d’una mala gestió econòmica de l’empresa pública, fer una aportació extraordinària a la SAM durant el darrer trimestre de l’any només té una traducció possible: rescatar la SAM dels comptes negatius en els quals es troba immersa. -hem demanat l’execució pressupostària de la SAM a dia 30 de juny de 2024 i el resultat és que només s’ha executat un 40% del seu pressupost, per tant, no entenem per quin motiu necessita més de mig milió d’euros addicionals que haurà de gastar en tres mesos. - el batle va comparar aquesta partida amb la que se pugui aprovar pel departament de Serveis Generals per adquirir material, però no cau en què la SAM és una empresa que ha presentat els seus comptes en negatiu. Concretament, el balanç és de -670.249 euros. Les empreses han de tenir un balanç positiu, per regla general. De la SAM tampoc no demanam això. Ens conformam en què executi el seu pressupost i faci un bon servei públic presentant els serveis que té encomanats per la Junta. General d’accionistes: aigua, ORA, aparcaments, mecànica i platges. No som partidaris de donar autonomia a la SAM perquè dediqui els recursos públics a allò que estimi convenient, precisament per això, ens manifestam en contra d’abonar més recursos econòmics per accions que no té específicament encomanades.

- el regidor delegat de la SAM ens va fer arribar informalment el següent desglossament econòmic, que suma els 505.000 euros totals: 1. Coordinació de platges: 38.000 euros. 2. Lloguer de nau per mecànica: 12.500 euros. 3. Sobrecost de factures elèctriques: 158.000 euros. 4. Aplicació 2h gratuïtes Sant Jaume i na Camel·la: 37.500 euros. 5. Control d’enllumenat i redacció de plecs: 50.000 euros. 6. Revisió completa del pla de gestió sostenible de l’aigua: 65.000 euros

7. Petites inversions del cicle de l’aigua: 142.000 euros. En relació a la coordinació de platges, valorada en 38.000 euros, dia 11 de desembre de 2023 es va encarregar aquest servei a la SAM mitjançant un decret de batlia per termini de dos anys prorrogables a dos més. El decret recull l’informe de la gerència de la SAM, que conclou de forma favorable l'existència de mitjans humans i materials per la prestació del servei de redacció del pla de salvament de les platges i la realització de la coordinació de les platges, atorgant d’aquesta manera la seva conformitat amb l’objecte de l'encàrrec. S’ha de destacar que en cap cas el decret fa referència a una contraprestació econòmica i que durant tot el temps que l’Ajuntament de Manacor va prestar el servei, ho va fer amb recursos propis. Així, aquest grup municipal proposa que la SAM assumeixi el servei amb recursos propis i sense haver de percebre cap retribució per aquest fet.

En relació al lloguer de la nau per mecànica, valorat en 12.500 euros, hem de recordar que l’Ajuntament de Manacor va adjudicar dia 10 d’octubre de 2022 el contracte d’obres de construcció d’una nau destinada a magatzem per la SAM per valor de 1.989.720 euros, amb un termini d’execució de 12 mesos. El projecte, encarregat i supervisat per la SAM, no va preveure certs elements necessaris per a una terminació completa dels treballs i es va determinar suspendre l’obra durant sis mesos. Tot i que aquest termini ja s’ha exhaurit amb escreix, les obres no s’han reiniciat. A més, dia 11 de març de 2024, a la Junta de Govern Local, l’equip de govern va autoritzar una incorporació de romanent de crèdit de l’any 2023 per valor de 326.445 euros amb la descripció “obres construcció nau”.

Així, aquest grup municipal considera que s’ha realitzat una mala gestió d’aquesta obra per part de la SAM i que no queda justificat que a hores d’ara es decideixi que s’ha de llogar una nau per dedicar-la a taller mecànic de la SAM, quan tenim unes obres paralitzades des de fa més dos anys sense conèixer exactament quin és el motiu d’aquesta inoperància. En relació a l’aplicació de dues hores gratuïtes als aparcaments de Sant Jaume i na Camel·la, valorada en 37.500 euros, s’ha de dir que no apareix a la memòria justificativa que forma part de l’expedient administratiu. Per tant, no sabem per quin motiu es fa necessari i urgent haver d’incorporar aquest import quan a l’execució pressupostària de la SAM del primer semestre de l’any, a l’apartat “Estacionaments soterrats” queda palès que hi ha suficiència econòmica per arribar a final d’any amb garanties, ja que només s’ha executat un 44,47% i resten disponibles encara 186.791 euros.

En relació al control d’enllumenat i redacció de plecs, valorats en 50.000 euros, desconeixem quin és el motiu que pretén justificar que un contracte tan important per tota la ciutadania de Manacor i la seva supervisió posterior s’hagi d’encomanar a la SAM, que disposa d’una enginyera industrial en la seva plantilla, de la mateixa manera que l’Ajuntament de Manacor també en té una i en previsió d’incorporar-ne una segona. Per tant, entenem que no queda de cap manera justificada aquesta despesa, que ha ser prestat per l’Ajuntament de Manacor amb recursos propis o mitjançant un servei extern si se considera oportú i necessari, però no la SAM. En relació a la revisió del pla de gestió sostenible de l’aigua, valorada en 65.000 euros, entenem que la SAM no ha de rebre cap contraprestació econòmica per un servei que l’òrgan competent li té encomanat des de fa anys i que, a més, pot assumir perfectament amb el personal tècnic que té en plantilla.

Així, aquest grup municipal proposa que la SAM assumeixi el servei amb recursos propis i sense haver de percebre cap retribució per aquest fet. En relació a les petites inversions del cicle de l’aigua, valorades en 142.000 euros, pensam que a la memòria justificativa hi figuren inversions que poden ser considerades necessàries i urgents, com la perforació del pou de reserva de ses Tapareres per assegurar l’abastament d’aigua en cas d’avaria d’una de les bombes, o les renovacions de canonades de transport des dels pous per eliminar pèrdues; però apareixen actuacions no poden considerar-se ni necessàries ni urgents, com puguin ser les que fan referència a la xarxa de pluvials, que són competència de l’Ajuntament de Manacor i no s’ha encomanat a la SAM que s’encarregui del manteniment ni de la millora d’aquestes infraestructures.

Per tant, concloem que les úniques partides que sí que són necessàries i urgents incorporar a la SAM són les que aniran a finançar les factures pendents del sobrecost elèctric, valorades en 158.000 euros, i les destinades a inversions del cicle de l’aigua, valorades en 142.000 euros, sempre i quan siguin competència de la SAM, que sumen un total de 300.000 euros. I en virtut d’això, es formula la següent

AL·LEGACIÓ:

ÚNICA.

D’acord amb tot l’anteriorment exposat, proposam que l'Ajuntament de Manacor incorpori la proposta del grup municipal socialista en el sentit de reduir les partides econòmiques següents:

“Seguretat – Estudis i treballs tècnics grua”: de 120.000 euros a 48.000 euros “Mobilitat urbana – aportació SAM”: de 505.000 euros a 300.000 euros. Per tot l’exposat anteriorment,

SOL·LICITA:

Que havent presentat aquest escrit en temps i forma, es tingui en compte l’al·legació presentada i sigui incorporada a l’acord d’aprovació definitiva de la modificació pressupostària CE i SC 02/2024.. Manacor, 19 d’agost de 2024, Núria Hinojosa Abenza. Portaveu Grup Municipal Socialista.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado