Amnistia Internacional Illes Balears
TRETZE AJUNTAMENTS DE BALEARS PARTICIPEN ENGUANY A LA DIADA “CIUTATS PER LA VIDA I CONTRA LA PENA DE MORT”
Una iniciativa on hi participen més de 2.500 municipis d’arreu del mon
comunicacio.illesbalears 26/11/2021 - 21:28:33

Una iniciativa on hi participen més de 2.500 municipis d’arreu del mon

TRETZE AJUNTAMENTS DE BALEARS PARTICIPEN ENGUANY A LA DIADA “CIUTATS PER LA VIDA I CONTRA LA PENA DE MORT”

Els municipis de Manacor, Marratxí, Sant Llorenç des Cardassar, Santanyí, Son Servera, Artà, i Capdepera tornaran a il·luminar les façanes dels ajuntaments o exhibiran pancartes contra la pena capital en la diada de “Ciutats per la vida i contra la pena de mort” que se celebrarà el 30 de novembre. Enguany hi participaran per primera vegada l’Ajuntament de Palma i el de Maó, així com els municipis d’Algaida, Bunyola, Calvià i Esporles.

Amb motiu de la celebració de la 19ª edició de la Diada de Ciutats per la Vida, Amnistia Internacional denuncia com, malgrat la tendència mundial cap a l’abolició de la Pena de Mort, països com l’Aràbia Saudita, Xina, Iran, Egipte o els Estats Units segueixen matant en nom de la justícia.

Enguany participaran a la Diada més de 2.500 municipis de tot el món, de Roma a Johannesburg passant per Amsterdam, Paris, Berlín o Nairobi entre d’altres. A l’Estat espanyol són prop d’un centenar els municipis adherits a aquesta iniciativa.

Tal com varen fer l’any passat per primera vegada, els ajuntaments mallorquins de Manacor, Marratxí, Sant Llorenç, Santanyí, Son Servera, Artà i Capdepera il·luminaran les façanes dels edificis consistorials i/o exhibiran pancartes contra la pena de mort. Enguany també s’han adscrit a aquesta iniciativa els ajuntaments de Palma, Maó, Algaida, Bunyola, Calvià i Esporles.

L’Ajuntament de Palma il·luminarà la seva façana de la Placa de Cort i comptarà amb una batucada de Tambors per la Pau, així com amb la lectura d’un manifest contra la pena de mort a càrrec d’Amnistia Internacional Illes Balears, com a cloenda. L’acte tindrà lloc el dia 30 de novembre a les 17:30 hores.

D’altra banda els ajuntaments de Maó, Calvià o Esporles han aprovat en els seus recents plens municipals sengles Declaracions Institucionals, en las que es comprometen a treballar, en el seu municipi, per l’eliminació de la pena de mort arreu del món, tal i com ja varen fer l’any passat els ajuntaments de Manacor, Marratxí, Sant Llorenç, Santanyí, Son Servera, Artà i Capdepera.

Totes aquestes iniciatives es van recollint i difonent a la pàgina de Facebook de Ciutats per la Vida Illes Balears: https://www.facebook.com/ciutatsperlavida.

La pena de mort al món

Cada any, el nombre d'execucions a tot el món descendeix. L'any 2020 ens va deixar un 26% menys d'execucions que en 2019, alguna cosa que dóna continuïtat a la reducció que es registra any rere any des de 2015. Es tracta de la xifra més baixa en més de 10 anys. Aquest considerable descens està vinculat a la reducció del nombre d'execucions en dues dels països que històricament han comunicat xifres elevades d'execucions, l'Aràbia Saudita i l'Iraq, i, en menor mesura, a algunes interrupcions declarades com a conseqüència a la pandèmia de COVID-19.

Entre els països que van dur a terme execucions en 2020 destaca el cas d'Egipte, que va triplicar la seva xifra anual d'execucions respecte a l'any anterior, i també la Xina, que va anunciar que es castigarien els actes delictius que afectessin les mesures de prevenció de la COVID-19. Mentrestant, als Estats Units, el govern de Trump va reprendre les execucions federals després d'un parèntesi de 17 anys, amb l'esgarrifosa xifra de 10 execucions en menys de sis mesos.

Actualment, hi ha gairebé 30.000 persones condemnades a mort a tot el món, si bé tan sols nou països són responsables del 82% del total conegut: l'Iraq, el Pakistan, Nigèria, els Estats Units, Bangladesh, Malàisia, Vietnam, Kenya i Sri Lanka. A més, hi ha un nombre elevat de persones condemnades a mort en països dels quals no disposem de xifres, com a l'Aràbia Saudita, la Xina, Corea del Nord, Egipte i l'Iran.

 

Reciente
Visto
Comentado