Fundació Deixalles
MEMÒRIA ACTIVITATS 2020 FUNDACIÓ DEIXALLES
La Fundació Deixalles és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1986.
eixalles.org 15/07/2021 - 18:53:29

DOSSIER MEMÒRIA ACTIVITATS 2020 FUNDACIÓ DEIXALLES


  • La Fundació Deixalles és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1986 per iniciativa de la delegació d’Acció Social del Bisbat de Mallorca i de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM). I que des del 2010, està en mans de l’Associació Amics de Deixalles, formada per treballadores i treballadors de la Fundació que vulguin ser propietàries i propietaris del seu propi treball. Un 21,6% dels treballadors/res són socis/es.

  • La Fundació assumeix els principis de l’economia social i solidària: equitat, treball, sostenibilitat ambiental, cooperació, sense caràcter lucratiu, compromís amb l’entorn.

  • La nostra tasca segueix centrada en generar oportunitats per a les persones, en oferir espais de formació i convivència per tal que puguin millorar la seva ocupabilitat i aconseguir la inserció laboral.

  • Fomentam la reutilització i el reciclatge de residus per tal que es puguin generar nous espais per a la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió social.


El 2020 ha estat marcat per la pandèmia del Covid-19 i la declaració de l'estat d'alarma: vàrem haver de tancar les nostres activitats comercials (botigues i naus de donacions), no fer les recollides de materials i objectes de segona mà, tancar els tallers i no fer venir a les persones usuàries d’aquests tallers.

Hem mantingut els serveis essencials que realitzam per l’administració i altres empreses, on el treball social i el suport i acompanyament a les persones usuàries dels nostres projectes s’ha continuat en tot moment.

A mesura que es canviaven les restriccions es varen anar recuperant part de la normalitat: les persones es varen incorporar a la feina, molts ciutadans ens varen fer donacions per continuar amb la nostra tasca. Ha estat un any ple d’entrebancs, però en el que l’esforç, la flexibilitat i el compromís de les persones treballadores ens ha permès continuar amb la nostra tasca ambiental i social.

EL TREBALL SOCIAL EN EL 2020

En el 2020 hem rebut a Eivissa el Premi Onda Cero Eivissa i Formentera de Solidaritat, Integració i Compromís Social.

Itineraris prelaborals:

  • 145 persones en situació d’exclusió social i factors de baixa ocupabilitat han realitzat itineraris d’inserció social laboral individualitzats en els nostres tallers socials i ambientals millorant les seves competències personals i laborals.

  • Dels itineraris prelaborals d’inserció destacaríem que un 66,2% de les persones participants han millorat les seves competències socials i laborals.

  • Un 9,6% de les persones que han participat dels itineraris s’han inserit laboralment.

  • El 97,1% de les enquestes fetes als usuaris que han fet itineraris prelaborals es mostren satisfets del procés realitzat.

A més 9 persones han estat ateses en el Servei de Teràpia Ocupacional.

AREA DE SALUT MENTAL

63 persones amb diagnòstic de malaltia mental s’han beneficiat dels nostres projectes específics per aquest col·lectiu:

  • A Deixalles Calvià tenim un Servei ocupacional per a persones amb problemàtica per Salut Mental i un Servei de suport a l’habitatge, tots dos finançats per la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació. I un projecte de promoció d’autonomia i integració a la comunitat finançat per l’IMAS.

  • A Deixalles Eivissa contam amb un projecte de salut mental en el que hem atès 10 persones, finançat pel Consell d’Eivissa.

Destacaríem el suport de l’Ajuntament d’Andratx i de La Caixa al Servei ocupacional i al Servei del menjador social per a les persones usuàries.

No podem deixar de mencionar la cessió d’un solar per part de l’Ajuntament de Calvia per poder ampliar al municipi els projectes d’atenció a persones amb malaltia mental i fomentar la reutilització i la realització de l’avarent projecte a traves d’una subvenció de la Conselleria de medi ambient.

Tenim un Centre Especial ocupació que ha generat ocupació a 5 persones amb diagnòstic de discapacitat.

LA FORMACIÓ, EINA D’INSERCIÓ

92 persones amb situació de vulnerabilitat han participat dels diferents projectes relacionats amb la formació:

  • Formacions de certificat de professionalitat: auxiliar de magatzem i retocs i adaptacions de peces d’articles de tèxtil i pell.

  • Cursos Incorpora, adreçats a persones desocupades en situació de risc d’exclusió social i adaptats a les necessitats del mon empresari: curs operari/a residus;operari de bugaderia; personal restauració sala, habitacions i cuina. Un 35% s’han inserit laboralment.

  • Cursos d’alfabetització digital ( 15 persones de les que 60% han obtingut títol)

  • Hem continuat amb l’experiència de Garantia Juvenil, formació dual per a joves, en la que 14 joves han participat i 5 han obtingut el certificat professionalitat d’auxiliar de comerç.

Malauradament, la situació de pandèmia viscuda ha afectat el resultat esperat d’insercions. Així tot, agrair la col·laboració i l’esforç de les empreses col·laboradores en el disseny de la formació, i la realització de pràctiques a les seves instal·lacions.

ORIENTACIÓ LABORAL

Al nostres serveis d’orientació hem atès a 851 persones. De les que han finalitzat l’itinerari, s’ha inserit el 28%. Un percentatge inferior al del 2020 motivat per la pandèmia i que moltes empreses han disminuït la seva activitat.

Per a la inserció laboral de col·lectius desfavorits es molt important la implicació del sector empresarial que genera ocupació. Els projectes d’orientació tenen objectius clars:

  • Atenció i orientació a les persones en recerca de feina i procedents de col·lectius vulnerables

  • Intermediació amb les empreses

Cal destacar la realització de 95 sessions grupals, que 33 persones han pogut fer pràctiques no remunerades en empreses col·laboradores i la signatura de 19 nous convenis de col·laboració

EMPRESES D’INSERCIÓ

Els contractes d’inserció, eina per a la inserció sociolaboral. Les nostres EMPRESES D’INSERCIÓ: DEIXALLES SERVEIS AMBIENTALS, TRIAMDETOT i DEIXALLES INSERCIÓ I TRIATGE

La Fundació Deixalles, des del 2011, aposta pel model de contractes d’inserció, convençuda que és una molt bona eina per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.

 

Al 2020 i en el conjunt de les 3 empreses que tenim, hem realitzat un total de 75 contractes d’inserció, només un 15% manco que l’any anterior. A destacar que 19% són contractes generats per la pròpia Fundació Deixalles i que un 37% són generats a les plantes de selecció del Consell de Mallorca, gestionats per Macinsular i Tirme. Agraim als ajuntaments i a les empreses que han confiat en la nostra tasca i la de les persones treballadores.

A destacar:

  • El 57% del contractes s’han fet a persones majors de 45 anys

  • El 40% de les contractades són dones

  • El 73% de les persones que varen iniciar el contracte d’inserció no tenien cap tipus d’ajuda econòmica

  • Les problemàtiques més nombroses han estat: dificultats personals per la inserció, la manca o absència d’ingressos econòmics, factors socials i edat.

Amb aquest nombre de contractacions podem dir que les empreses inserció de la Fundació Deixalles han generat un retorn econòmic a l’administració de 435.476, 30 €.

ECONOMIA PER A LA INSERCIÓ

Dintre del marc de l’economia social i solidària, des de fa anys cercam feines amb la intenció de generar llocs de treball per col·lectius vulnerables.

Continuam treballant en les plantes de selecció de residus del Consell de Mallorca (d’envasos lleugers i de selecció de Residus de construcció – demolició i residus voluminosos), on tenim 80 persones treballadores (de les que un 80 % procedeixen de col·lectius vulnerables) i 23 contractes d’inserció.

A més hem realitzat els serveis de recollida de voluminosos , gestió de parcs verds i recerca d’altres possibles activitats.

LA NOSTRA TASCA AMBIENTAL

Hem recollit, tractat i gestionat un total de 2.334 tones d’objectes i residus, un 10,8% manco que en el 2019. D’aquests materials hem reutilitzat un 70%, un 11% s’ha reciclat. Hem aconseguit mantenir el percentatge de reutilització.

Destacar l’esforç de la Fundació Deixalles per a mantenir un percentatge elevat de reutilització. Tota aquesta tasca genera economia local i circular.

Tots els materials reutilitzats passen pels nostres tallers: recollida, taller de donacions i atenció al públic, taller de selecció de llibres, taller de joguines, taller de customobles, taller de fusteria, taller de deixalleria i condicionament, taller de roba, taller de costura i taller d’aparells elèctrics i electrònics.

Aquestes tones de reutilització i reciclatge suposen un estalvi d’emissions de 9.132 tones de CO2 a l’atmosfera; que equivalen al CO2 que absorbeixen 1.271.094 arbres durant un any o la retirada de la circulació de 4.357 cotxes durant un any.

Destacar també que tota aquesta activitat ambiental i de millora la realitzam gràcies a les aportacions de la ciutadania i sense cap ajuda per part de les administracions. Les ajudes que es reben es per fer el treball social.

Al 2020 hem continuat recollint roba. Tenim 284 contenidors de roba en funcionament (284 a Mallorca i 32 a Eivissa), en els quals hem recollit 1.258 tones (un 6,7% manco).

Hem continuat fent campanyes de recollida amb empreses amigues

 

El Centre de Preparació per a la Reutilització (CPR) ha recollit i tractat 109 tones de RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics), un 21 % mes, i dels que s’han pogut reutilitzar un 42%.

Continuam amb l’EDUCACIÓ AMBIENTAL I la SENSIBILITZACIÓ i el compromis amb la reutilització

Hem realitzat una total de 70 activitats i hem sensibilitzat a 2.080 persones.

Hem celebrat la Setmana de la prevenció de residus, participam a un projecte d’euroregió d’anàlisi de nous horitzons per la reutilització i reciclatge del textil.

I juntament amb altres entitats vàrem presentar el pacte per la reutilització.

En el 2020 hem rebut el Premi REZERO Illes Balears.

COM ENTITAT D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDARIA MOSTRAM EL COR: auditoria social

Destacar alguns items:

  • Una proporció salarial de 2,6%.

  • 5,7% de participació dels treballadors/es en la presa de decisions i un 57% d’aquests són dones

  • 81% de contractes indefinits

  • Una gran implicació en la formació de treballadors/es i un compromís important en la prevenció de riscos laborals

  • 81% de les nostres compres són a altres entitats d’economia social i solidària i al Mercat Social

  • Participam a 28 xarxes dintre del nostre compromís amb l’entorn

  • I a més, continuam amb el nostre compromís amb el Comerç Just, realitzant projectes de sensibilització i venent productes a totes les nostres naus i botigues

Tota aquesta feina es possible gràcies al compromís i a la tasca diària del nostres treballadors/es: 208 i 6 voluntaris/es que ens ajuden i aporten altres perspectives i maneres.

AGRAÏMENTS

En darrer lloc, només ens queda agrair a totes les persones que han confiat en nosaltres:

  • Particulars i empreses que ens donen les coses

  • Empreses que confien amb la nostra tasca i insereixen persones que han fet procés

  • Empreses que confien en nosaltres i ens donen feina

  • Administracions públiques que ens subvencionen i ens donen feina

  • A les entitats socials i xarxes amb les que construïm col·lectivàrement

  • A les entitats financeres i prestamistes dels bons solidaris que ens financen

  • Als mitjans de comunicació, que sempre esteu dispostos a mostrar a la societat el que fem

  • Als voluntaris/es que col·laboren

Moltes gràcies

 

Reciente
Visto
Comentado